top of page

Nikolas Rimmer

PIANO

-

GJERMANI/ANGLI

Nic Rimmer photo.jpeg

Pianisti gjermano-anglez Nicholas Rimmer është i përkushtuar me pasion për të eksploruar pianon në të gjitha kontekstet e saj muzikore, qoftë si instrument solo, në një grup të madh formacionesh të muzikës së dhomës, zëra shoqërues apo si mjet për improvizim.

Trajnimi i tij muzikor filloi si fëmijë në Kolegjin Mbretëror të Muzikës në Mançester duke studiuar piano, organo dhe dirizhim si adoleshent, prej ku vazhdoi të lexonte Muzikë në Kolegjin Clare, Kembrixh. Atje ai fitoi një bursë studimi veglash muzikore  dhe punoi me dirigjentë  të ndryshëm duke përfshirë Ivor Bolton, John Eliot Gardiner, René Jacobs dhe John Rutter. Pasi u transferua në Gjermani ai  vazhdoi  studimet e tij me një gamë të gjerë muzikantësh duke përfshirë Wolfram Rieger, Hatto Beyerle, Alban Berg Quartet, Ferenc Rados ndërsa filloi një karrierë të suksesshme si pianist me fokus të veçantë në muzikën e dhomës.

Nicholas Rimmer ka performuar në shumë salla  prestigjioze si Wigmore Hall London, Gasteig Munich, Tonhalle Zürich dhe Filharmonia e Berlinit. Si solist ai është shfaqur me NDR Radiophilharmonie Hanover, Orkestrën Simfonike të Hamburgut, Kameratën e Mançesterit, Orkestrën e Dhomës CHAARTS dhe Orkestrën e Filharmonisë së Auckland. Ai ka qenë i ftuar i rregullt në shumë prej festivaleve muzikore më të njohura evropiane, duke përfshirë Aldeburgh, Schleswig-Holstein, Schwetzingen, Ludwigsburg, Grafenegg, Hitzacker, Heidelberger Frühling, Festivalin e Lucernit dhe Boswiler Musiksommer. Në sezonin e ardhshëm ai do të ndërmarrë turne në SHBA dhe Zvicër me Trio Gaspard dhe do të performojë në Festivalin Lockenhaus, Festspiele Mecklenburg-Vorpommern dhe Salzburger Festspiele.

Ndër regjistrimet e tij të shumta të vlerësuara janë disa me violistin Nils Mönkemeyer (Çmimi ECHO-Klassik 2009). CD-ja e tij me veprat e plota për violinë dhe piano nga Wolfgang Rihm me Tianwa Yang mori Diapason d'Or, Çmimin Pizzicato Supersonic dhe  Çmimin Ndërkombëtar të Record Record 'Outstanding'. CD-ja e Nicholas Rimmer me vepra për piano nga Richard Strauss përfshin një regjistrim premierë botërore të një prej veprave të kompozitorit.

2020 përkon me publikimin e një albumi të ri solo me vepra nga Muzio Clementi në një nga instrumentet e vetë Clementit, duke reflektuar interesin e tij në praktikën e performancës dhe në zhvillimin historik të pianos.

Nicholas Rimmer luan në disa ansamble: Trio Gaspard (me Jonian Ilias Kadesha, violinë dhe Vashti Hunter, violonçel) u themelua në vitin 2010 dhe është përshkruar si një ansambël  'me ngjyra të pasura, të sinqerta  dhe plot gëzim… i përket një lige tjetër!' nga revista  Ansamble.

Trio unike Belli-Fischer-Rimmer kombinon trombonin, perkusionin dhe pianon dhe është vlerësuar për 'virtuozitetin e saj të shoqëruar me krijimtarinë e pakufishme, dhe e ngritur në fuqinë e tretë' (Braunschweiger Zeitung) në programet që mbulojnë Bach në Broadway, Weill te Tom Waits , Debussy, Piazzolla dhe të gjitha llojet e tingujve bashkëkohorë.

Nicholas Rimmer ka krijuar një partneritet duo me violinistin Tianwa Yang dhe violonçelistin Gabriel Schwabe për disa vite, të cilat janë të dokumentuara nga regjistrimet CD të Brahms, Schumann dhe Wolfgang Rihm.

Midis shumë bashkëpunëtorëve të tij të rregullt janë Nicolas Altstaedt, Maximilian Hornung, Feng Ning, Sebastian Manz dhe Quatuor Hermès. Ai gjithashtu ka  interes për improvizimin dhe ka realizuar disa projekte të filmave pa zë live me perkusionistin Johannes Fischer. Si një shoqërues aktiv i këngëtarëve lirikë ai ka punuar me Philip Langridge, Christiane Iven, Simon Bode, Ronan Collett, Anna Lucia Richter, Katharina Konradi dhe shumë të tjerë. Së bashku me kolegët e tij Katharina Persicke dhe Georg Gädker ai themeloi një seri recitalesh këngësh të njohura si Klangwerk Lied - në Freiburg.

Nicholas Rimmer ka dhënë mësime  për muzikën e dhomës në konservatorë të mëdhenj të muzikës në Hanover, Frankfurt dhe Mançester, dhe ka dhënë klasa master në Kinë dhe Japoni.

Që nga viti 2019, Nicholas Rimmer mban një pozicion si profesor i pianos në Konservatorin e Muzikës në Freiburg. Gjatë pauzës në jetën koncertale të shkaktuar nga shpërthimi i Coronavirus, ai ka performuar në një shtëpi lokale të kujdesit për të moshuarit dhe i  ka kushtuar kohën e tij mësimeve on line . •

bottom of page