top of page

Florian Schmidt-Bartha

violonçel

-

GJERMANI

image5.JPG

Florian Schmidt-Bartha lindi në Frankfurt am Main në 1991 në një familje muzikantësh si fëmijë i një rumuno-gjermani dhe një suedezeje  me rrënjë hungareze. Babai i tij, Reiner Schmidt, u arratis  nga Rumania në vitin 1969 duke thyer dritaren e  dhomës  gjatë intervalit të një koncerti të kuartetit të harqeve të tij në Londër.

Pas studimeve të gjata me Annemarie Dengler-Speermann - Celiste e Kuartetit të njohur Bartholdy - në Prekolegjin e Universitetit të Muzikës në Würzburg, Florian vazhdoi studimet me Orfeo Mandozzi dhe Julian Steckel në Würzburg, Rostock dhe Mynih. Mentorë të tjerë të rëndësishëm ishin violonçelistë të njohur si David Geringas, Heinrich Schiff, Natalia Gutman, János Starker, Wolfgang Boettcher, Bernard Greenhouse, Joel Krosnick dhe Uzi Wiesel. Gjatë studimeve ka qenë bursist i Studienstiftung des Deutschen Volkes.

Puna e tij si muzikant dhome dhe solist e ka përcjellë pothuajse në të gjithë Evropën, në Rusi, Turqi, Australi dhe SHBA. Ai është ftuar të paraqitet në festivale të tilla si Festivali Mecklenburg-Vorpommern, Festivali i Mozartit në Würzburg, Festivali i Muzikës së Dhomës Stavanger (Norvegji), Cello Biënnale Amsterdam, Beethovenfest Bonn, Festivali "Yjet e Netëve të Bardha" St. Petersburg dhe pati sukses si solist në bashkëpunimet me orkestra si Orkestra Simfonike e Nurembergut, Filarmonia e Gjermanisë Veriore Rostock, Filarmonia Shtetërore Rumune , Filarmonia  Polake Sopot, Orkestra e Dhomës së Gjermanisë Jugperëndimore Pforzheim dhe Ansambli Reflektor.

Dirigjentët me të cilët ai ka ndarë podiumin përfshijnë Oleg Caetani, Gábor Hontvári, Wojciech Rajski dhe Othmar Mága. Krahas përkushtimit ndaj repertorit të muzikës solo dhe asaj të dhomës, Florian Schmidt-Bartha është i magjepsur nga muzika moderne dhe interpretimi i fantazisë akustike të kompozitorëve bashkëkohorë. Ai ka punuar me kompozitorë si Krzysztof Penderecki, Toshio Hosokawa, Wolfgang Rihm, Marc Sabat dhe Walter Zimmermann dhe ka shfaqur premierë vepra të Alexander Khubeev, Konstantin Heuer, Vladimir Tarnopolsky, Dmitri Kourliandski dhe Klaus Lang.

 

Në vitin 2017 ai themeloi - së bashku me violinistin Jonian Ilias Kadesha - ansamblin e dhomës CAERUS, një ansambël i muzikës së dhomës i përbërë nga instrumentistë të shquar nga brezi i ri i muzikantëve evropianë. Frymëzuar nga Caerus - një term  filozofik në Greqinë e lashtë që përfaqëson momentin unik dhe të duhur për të marrë një vendim dhe që personifikohet gjithashtu si një hyjni mitologjike - u krijua një ansambël fleksibël që luan në kombinime të ndryshme muzikantësh - nga duo deri  orkestër  dhome.. Pas projekteve të tyre të para në vitin e themelimit, duke përfshirë koncertet në festivalin Bronnbacher Musikfrühling në Bronnbach Abbey, ansambli përjeton një rilindje në vitin 2020 dhe që atëherë ka performuar në festivale të tilla si Young Euro Classic në Konzerthaus Berlin, Ditët Ndërkombëtare të Muzikës Kalamata në Greqi, 'Muzic at Tresanton' në Cornwall (MB) dhe në Konzerthaus Blaibach.

Përveç kësaj, regjistrimet në radio nga BR, BBC Radio 3 dhe Deutschlandfunk Kultur dokumentojnë punën artistike të ansamblit. Florian Schmidt-Bartha luan një violonçel nga Jean Baptiste Vuillaume (Paris, 1844) dhe jeton në Berlin dhe fshatin e tij të lindjes Boxberg (Baden). Përveç muzikës, ai është i interesuar për artet e kuzhinës (aktive) dhe futbollin (pasiv).

bottom of page